Ibuprofèn i altres antiinflamatoris: compte amb les dosis!

Aquests últims dies, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò d’una nota informativa que ha fet pública l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios sobre el risc cardiovascular de l’ibuprofèn o el dexibuprofèn (antiinflamatoris no esteroïdals, AINE) quan s’utilitzen a dosis altes.

IbuprofènEn aquesta nota informativa s’indica que els resultats de diversos estudis confirmen que l’administració de dosis altes d’ibuprofèn (2.400 mg al dia o superiors) o dexibuprofèn (1.200 mg al dia o superiors) s’associen a un augment del risc de trombosi arterial. Per tant, es recomana que no es donin dosis altes d’aquests fàrmacs en pacients amb malaltia cardiovascular greu (com són alguns casos d’insuficiència cardíaca, cardiopatia isquèmica, malaltia arterial perifèrica o malaltia cerebrovascular), que s’avaluïn amb cura els factors de risc cardiovascular si es preveu un tractament llarg amb un d’aquests fàrmacs, i que s’utilitzi la dosi més baixa que permeti alleujar els símptomes durant el menor temps possible.

El Dr Joan-Ramon Laporte, en una entrevista a RAC1, ha comentat aquests resultats i les seves implicacions. “Les dosis altes augmenten el risc de problemes cardíacs, com tots els antiinflamatoris. És una bona ocasió per advertir que la gent que té problemes cardiovasculars ha de ser prudent amb l’antiinflamatori”.

RAC1 ibuprofèn

Entrevista al Dr Laporte a RAC1

 

L’associació entre els AINE i el risc cardiovascular no és nova. S’han fet públiques notes informatives amb altres AINE que no han tingut tant de ressò mediàtic (Diclofenaco y riesgo cardiovascular / Seguridad cardiovascular de los AINE tradicionales), possiblement perquè l’ibuprofèn és un dels antiinflamatoris no esteroïdals d’ús més estès.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Farmacovigilància. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s