Medicaments i embaràs: atenció al micofenolat de mofetil i micofenolat sòdic

dibuix gestantProp del 40% de les consultes de terapèutica que rebem al servei són sobre medicaments i embaràs. La informació sobre medicaments i embaràs és un aspecte en què tenim expertesa i podem oferir una bona formació als residents durant la rotació per consultes. És una àrea amb un interès creixent, amb una clara demanda assistencial, i amb moltes incerteses i possibilitats d’investigació. Estem fent estudis de seguiment del desenllaç de gestacions amb exposició a fàrmacs que han motivat consultes i formem part de l’ENTIS, que és una Xarxa Europea de Serveis d’Informació de Teratogènia.

Els darrers anys s’han anat publicant estudis amb uns resultats que suggerien un augment del risc d’anomalies en el nadó quan la mare prenia micofenolat mofetil o micofenolat sòdic durant l’embaràs. Aquesta possibilitat ja l’advertíem quan ens preguntaven pel seu potencial teratogen. Són profàrmacs de l’àcid micofenòlic, amb efectes immunosupressors, i estan indicats per prevenir el rebuig d’òrgans trasplantats. De manera més anecdòtica, també s’utilitzen per tractar altres patologies en què no estan formalment aprovats quan hi ha resultats d’estudis que indiquen que poden ser eficaços i no hi ha altres opcions.

Fa poc, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), d’acord amb l’Agència Europea, ha emès una nota informativa en la qual indica que es confirma aquest risc, amb una incidència alta de malformacions congènites  (23-27% dels nounats vius de dones exposades a micofenolat mofetil en comparació amb el 4-5% amb l’exposició a altres immunosupressors) i d’avortament espontani (45-59% amb micofenolat de mofetil i 12-33% amb altres immunosupressors). Per aquestes raons, en la nota informativa de l’AEMPS es recomana als professionals sanitaris que en dones embarassades només s’administrin quan no hi hagi cap altra opció terapèutica possible. A més, abans de prescriure micofenolat de mofetil o micofenolat sòdic a dones amb capacitat de gestació s’ha de descartar bé l’existència d’un embaràs i assegurar-se que la dona pren mesures contraceptives adequades fins a les 6 setmanes després d’acabar el tractament. També es fan recomanacions en cas que l’exposat sigui un home. En la nota informativa s’indiquen més detalls de les característiques de les anomalies i les recomanacions.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, Investigació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s