XI INTERNATIONAL SEMINAR ON THE UNIVERSAL DECLARATION ON BIOETHICS AND HUMAN RIGHTS (UNESCO): “BIG DATA IN HEALTH”

El passat dia 16 de febrer els residents de Farmacologia Clínica vàrem assistir al XI Seminari Internacional de la declaració universal sobre bioètica i drets humans de la UNESCO, sota el títol “Big data in health”, coordinat per la Dra Itziar de Lecuona, subdirectora de l’Observatori de Bioètica i Dret, on vam tenir el plaer d’escoltar a grans experts en aquest tema.

El nostre objectiu era aprendre l’ús actual i potencial del “Big data” en ciències de la salut, a més de les conseqüències ètiques, socials i legals, de la seva utilització, tant actuals com a mig i llarg termini. Una de les principals problemàtiques de les grans bases de dades és la seguretat, sobretot quan es tracta de dades personals de caràcter confidencial. La seguretat depèn de diversos factors: qui té accés a les dades? Qui pot arribar a tenir accés a les mateixes tant per mitjans legals com il·legals? Com es protegiran les dades? Com s’utilitzaran? Aquestes són només algunes de les preguntes que es van plantejar durant el seminari, i que van focalitzar tota l’atenció dels comitès d’ètica.

Entre els beneficis que es van manifestar de l’ús dels “Big data” al camp de la salut, estan que poden ser de gran utilitat en la prestació de serveis de salut. Això aportaria una millor presa de decisions tant pels metges com pels gestors dels centres sanitaris, perquè es poden obtenir dades sobre salut d’històries clíniques electròniques, proves clíniques, així com les dades epidemiològiques, nutricionals i genòmiques. A més, l’ús compartit de les dades pot suposar una gran reducció de les despeses en investigació i facilitar el treball a grups d’investigadors amb pocs recursos econòmics.

La principal idea que ens vàrem endur a casa, és que els professionals de l’àmbit de les ciències de la salut i, els comitès d’ètica cal que treballin junts per tal d’assegurar que aquesta eina tan potent es pugui utilitzar amb la màxima seguretat, per poder treure el màxim profit, tenint sempre presents els principals principis ètics. Així doncs, ens quedem amb la frase que va dir el Dr Ignasi Labastida en la seva ponència: “data should be as open as possible, as closed as necessary”.

 

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s