LA ROTACIÓ CLÍNICA DURANT LA FORMACIÓ EN FARMACOLOGIA CLÍNICA

 

L’especialitat de farmacologia clínica dura 4 anys i està dividida en dos grans blocs: un bloc d’un any i mig en diferents serveis clínics, i dos anys i mig al Servei de Farmacologia Clínica.

A Vall d’Hebron, la rotació clínica està planejada amb una estada de 2 mesos a Urgències, 4 mesos a Medicina Interna, i 4 rotacions de 3 mesos cadascuna al servei que el resident vulgui triar segons els seus interessos personals. Les especialitats de cardiologia i malalties infeccioses són molt recomanables (però no obligatòries) per l’ampli ús de fàrmacs i l’elevada prevalença d’aquestes malalties, a més de tractar-se de dos serveis molt docents al nostre l’hospital.

En els últims anys hi ha hagut una elecció molt variada d’especialitats en les dues opcions restants: Oncologia, Psiquiatria, Hematologia, Clínica del Dolor, Dermatologia, Genètica, Pneumologia, Reumatologia, Pediatria, UCI….Això permet una visió més àmplia de la medicina, alhora que permet adaptar-la als gustos de cada resident.

La principal pregunta és…. Si el que vull fer és Farmacologia Clínica, què m’aporta la rotació clínica? Doncs molt. La rotació clínica ens aporta una visió realista i pràctica del dia a dia del farmacòleg clínic, i conèixer el benefici de la nostra activitat en els pacients, de forma directa o indirecta. Ens permet entrenar-nos en la sospita, identificació i notificació d’efectes indesitjats; conèixer el maneig del pacient polimedicat i optimitzar l’ús raonable dels fàrmacs així com estimular la deprescripció; i adquirir les habilitats de respondre a consultes terapèutiques que puguin sorgir en el context del treball multidisciplinari amb altres professionals d’altres especialitats. En aquesta etapa, el resident en Farmacologia Clínica forma part d’un equip mèdic, essent un membre més de l’equip, sense diferències respecte a altres residents.

Finalment, cal remarcar un últim aspecte. La majoria de residents comencem una nova etapa en les nostres vides,i la rotació clínica ens dóna l’oportunitat de conèixer altres residents en la mateixa situació, fer nous amics i crear una segona família amb qui compartirem molts moments durant els 4 anys de la residència.

Aquesta entrada ha esta publicada en Docència, Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s