JORNADAS CIENTÍFICAS Y ASAMBLEA DE LA SOCIEDAD ESPAÑOLA DE FARMACOLOGÍA CLÍNICA (SEFC)

El 4 de juliol es van celebrar les “Jornadas científicas y la asamblea de la Sociedad Española de Farmacología Clínica (SEFC)” al col·legi de metges de Madrid, on diferents especialistes, principalment farmacòlegs, vam posar en comú la nostra visió sobre la investigació clínica amb medicaments.

Les diferents ponències van tenir molta càrrega polèmica, van generar dubtes sobre el replantejament que hauríem de fer-nos de les bases de la investigació amb medicaments a l’actualitat. Aquest àmbit depèn en gran part del finançament que aportin els laboratoris farmacèutics (que també vàren estar presents a les jornades), en comparació del petit pes dels estudis fets per investigadors independents. Però, què significa això per a un metge assistencial, un dels executors principals, que estarà al front del reclutament de pacients per a dur a terme la investigació? La Dra Isabel Krsnik, hematóloga, ens va transmetre les grans limitacions i dificultats burocràtiques que té un investigador que desitji avançar, i més sense suport privat, en combinació amb la gran càrrega assistencial que es dóna per suposat de forma basal al sector mèdic. En contraposició, el Dr José Antonio Sacristán, director mèdic de Lilly, va remarcar que la investigació independent no té perquè ser més àgil burocràticament i productiva en resultats en salut, ni que la privada i incentivada per la indústria sigui més cara i generi resultats més esbiaixats i menys fiables. Esther Hernández, directiva de Pfizer, va criticar també la sostenibilitat dels assaigs actuals, però va oferir una visió més optimista sobre la seva realització, focalitzant-se en generar més facilitats per a participar i adherir-se a un assaig per part dels pacients, mitjançant l’explotació de les noves tecnologies, com les plataformes mòbils, entre d’altres temàtiques comentades.

Vàrem presenciar el conegut gran “xoc de trens” entre la investigació mèdica privada i de la pública o independent!

Vull destacar a títol personal, la ponència del Dr José Ríos, estadìstic de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la qual coincideixo enormement. Fa èmfasi que l’ús adequat de les tecnologies de què disposem a l’actualitat, sense necessitat de grans inversions, facilitaria la recollida i explotació de dades per a la realització d’assaigs i la comunicació entre els seus membres (incloses les CRO, auditors, entre d’altres) de forma eficient i en compatibilitat amb les “Normes de la bona pràctica clínica”, i sense sobrecarregar tant els metges assistencials recollint dades innecessàries “per si de cas”.

A altres ponències, també es va parlar sobre la medicina centrada en el pacient i tot l’abast legislatiu que implica la investigació amb medicaments d’ús humà.

Durant la tarda, els que van assistir a l’EACPT de Praga van fer un resum de les comunicacions més significatives que es van exposar. Es va fer públic el memoràndum anual d’activitats i de la tesoreria de la SEFC (entre els activistes les Dres Antònia Agustí i Inma Fuentes, farmacòlogues clíniques de l’hospital Vall d’Hebron). No obstant, el quid de la qüestió que va fer que ningú volgués anar-se’n, va ser el debat al voltant d’afavorir la difusió i la visibilitat de la nostra especialitat als residents i al sector sanitari en general. Els representants de la SEFC van estar receptius als modus operandi a adoptar davant la intrusió professional a la qual s’enfronta el nostre sector i, fins i tot, van promoure la cooperació i la vinculació amb ells per dur a terme algunes d’aquestes idees. El debat va estar servit.

Per a mi seria un placer transmetre una a una les intervencions, tant de metges adjunts com de residents. Les idees i inquietuds que es van remoure dins meu van ser comparables a les que es generen entre dos futbolers elucubrant qui guanyarà la Champions. Així que no us espatllaré aquesta sensació amb el meu text, que segur que esbiaixaria les vostres opinions, perquè us animeu a participar a la propera jornada i hi poseu cullerada.

L’únic que em va saber greu durant la meva assistència va ser no tenir temps suficient d’intercanviar idees amb altres residents que venien de tot el territori nacional durant les pauses.

De manera especial he d’agrair a la SEFC les facilitats econòmiques atorgades als residents per poder assistir a la jornada en forma de beca, així com per la inscripció gratuïta.

Podeu trobar més informació sobre las Jornadas al web oficial de la SEFC i a la página de política i societat de Acta Sanitaria.

http://www.actasanitaria.com/la-investigacion-clinica-ve-amenazada-continuidad-los-hospitales/

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s