XVII JORNADES D’ACTUALITZACIÓ TERAPÈUTICA 2017-CAMFiC

El passat 5 d’octubre es van dur a terme les XVII Jornades d’Actualització Terapèutica 2017 al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, organitzades per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i el CATSALUT. Aquestes jornades són un punt de trobada per a molts professionals de la salut, entre els quals hi va haver alguns membres del servei de Farmacologia Clínica.

En les jornades es van tractar temes en terapèutica d’important rellevància per a la pràctica diària, ja sigui per l’impacte o per la seva freqüència. En la primera taula de debat es van revisar els diferents fàrmacs opioides disponibles al mercat (mecanismes d’acció, posologia, dosis màximes) i es van aportar recomanacions per al seu ús adequat.

La segona taula va demostrar un ús excessiu a Espanya i Catalunya dels fàrmacs inhibidors de la bomba de protons (IBP), donat que Espanya presenta un consum d’IBP en 140 per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana europea són 70 per 1.000 habitants. Es van revisar també els estudis observacionals que estudiaven l’associació d’aquests fàrmacs amb efectes indesitjats a llarg termini (malaltia renal crònica, pneumònies, infeccions per Clostridium difficile, demència, hipocalcèmia o hipomagnesèmia), amb les seves limitacions metodològiques i disparitat de resultats.

Seguidament (“Novetats), es va aprofitar un pacient fictici per a revisar fàrmacs de recent introducció com els glucosúrics, els nous anticoagulants (NACO), els inhibidors de la PCSK9, i el nou fàrmac indicat per a la insuficiència cardíaca diastòlica (sacubitril-valsartán).

Finalment, la nostra companya Dolors Rodríguez, membre de la Fundació Institut Català de Farmacologia Clínica, va concloure les jornades amb una interessant presentació (“Fàrmacs vells, noves idees) en la qual destacava que fàrmacs que porten temps comercialitzats, encara tenen un lloc en terapèutica. Es va revisar la lidocaïna i l’amitriptilina per dolor neuropàtic, els antibiòtics i altres antidepressius.

La impressió final de les jornades, a més de mantenir-nos actualitzats en les novetats en terapèutica, va ser la necessitat de continuar amb el treball conjunt per part de tots els professionals de la salut de cara a dur a terme unes pràctiques clíniques basades en l’evidència i el màxim benefici cap els pacients.

Kristopher Amaro

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s