USO DE DATOS BASADOS EN LA HISTORIA CLÍNICA INFORMATIZADA (“REAL WORLD DATA”) EN LOS ESTUDIOS FÁRMACO-EPIDEMIOLÓGICOS

Els dies 17, 18 i 19 d’octubre, sis residents de farmacologia clínica de l’hospital Vall d’Hebron, vam assistir al curs organitzat per l’IDIAP Jordi Gol sobre l’ús de dades basades en la història clínica informatitzada en els estudis farmacoepidemiològics. L’objectiu d’aquest curs era conèixer les principals bases de dades electròniques, i revisar els aspectes bàsics dels dissenys dels estudis epidemiològics que es poden realitzar utilitzant aquestes bases de dades. També l’anàlisi dels principals biaixos i les estratègies per a minimitzar-los. A més, se’ns va donar una visió dels aspectes legals i del context ètic en el qual es duen a terme aquests estudis, així com la interacció entre els reguladors i la indústria farmacèutica. També se’ns va introduir el concepte de Project Manager i la seva feina dins dels grups d’investigació.

Entre els assistents al curs ens trobàvem professionals de diferents àmbits: residents, farmacòlegs clínics, epidemiòlegs, preventivistes, farmacèutics, economistes, biòlegs, etc. Alguns dels participants venien del sistema sanitari públic i d’altres del privat, també n’hi havia que venien de la indústria farmacèutica i altres empreses d’investigació clínica, tant públiques com privades. Ens vam adonar del caràcter multidisciplinari de la farmacoepidemiologia, i ens va agradar molt.

El curs es va dur a terme tant d’una manera teòrica, mitjançant presentacions elaborades pels diferents docents, com pràctica, amb tallers on vam resoldre de manera interactiva casos reals basant-nos en els conceptes teòrics introduïts durant el dia. Per exemple, es van discutir en grup els avantatges i inconvenients de l’ús de bases de dades i dels diferents tipus d’estudis. També es van analitzar les característiques d’un paper publicat sobre l’associació de fractures de fèmur amb l’ús de benzodiacepines.

A caràcter personal, el que més em va agradar va ser la interacció amb els participants per posar punts en comú i discutir diferents aspectes exposats durant el curs. També em va agradar molt escoltar la visió de professionals d’altres àmbits.

En general va ser un curs que vam aprofitar molt, tant els residents que encara no hem arribat al servei, com els que ja hi son, ja que es van tractar conceptes que formen part de la feina d’un farmacòleg clínic. Agraïm molt la oportunitat que se’ns ha donat d’assistir-hi.

Carla Sans Pola

Aquesta entrada ha esta publicada en Docència, Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s