ROTACIÓ EXTERNA

El nostre programa de Farmacologia Clínica ofereix l’opció de fer una rotació externa de tres mesos en algun camp on el resident cregui que no ha explorat prou durant la seva residència, o bé com a manera d’aprofundir en un altre ja conegut.

En el meu cas, com a part de la temàtica del meu doctorat, vaig decidir profunditzar en els estudis d’utilització de medicaments, al departament de Farmacologia Clínica i Farmacoepidemiologia de la Universitat d’Utrecht, a Holanda. L’objectiu de la rotació consistia a realitzar un estudi internacional entre Holanda i Catalunya sobre l’ús d’antidepressius en persones de més de 65 anys.

Per a aquest estudi vaig poder comptar amb dues bases de dades que contenen la informació de prescripció a atenció primària a Catalunya (SIDIAP) i a Holanda (NIVEL). Posteriorment, juntament amb el data manager de la Universitat d’Utrecht i del nostre servei, vàrem extreure les variables d’interès, per tal de poder realitzar l’anàlisi amb el programa estadístic SAS. Els resultats els estem treballant conjuntament a fi de poder obtenir una publicació en un proper futur.

Amb aquest objectiu clar, el suport del meu servei a Barcelona i de la meva tutora a Holanda, l’Helga Gardarsdottir, vaig tenir l’oportunitat de fer investigació a un altre país.

Durant el dia a dia, em vaig trobar amb moltes persones que com jo, estaven a Utrecht investigant, assessorats per investigadors seniors com l’Helga. A més a més, vaig poder assistir a les sessions i a la presentació de projectes d’investigació del servei, la qual cosa em va permetre veure els múltiples projectes que s’estan duent a terme en el nostre camp.

Sens cap mena de dubte, la rotació va ser un repte tant personal com professional, pel canvi radical que suposa anar a un altre país durant tres mesos i aprendre a relacionar-se amb una cultura diferent de la nostra. No obstant això, ha estat un repte del qual he tret el màxim profit, m’ha permès créixer com a persona i m’ha donat eines per continuar en el món de la investigació i de la farmacologia clínica.

Lina Camacho

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Docència, Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s