FARMACOGENÈTICA CLÍNICA, UNA ROTACIÓ INNOVADORA

La residència en Farmacologia clínica de l’HUVH ofereix als seus residents d’últim any l’oportunitat de realitzar una rotació externa de tres mesos en àrees de l’especialitat en les quals el residents desitgi ampliar els seus coneixements i que el servei de farmacologia no pot oferir.

Recentment vaig tenir l’oportunitat d’estar durant tres mesos en la “Unidad de Farmacogenética Clínica”, formada pel “Servicio de Farmacología Clínica” i l’”Instituto de Genética Médica y Molecular (INGEMM)” de l’”Hospital Universitario La Paz” a Madrid.

L’objectiu principal va ser obtenir els coneixements i les eines necessàries per tal de facilitar la implementació de la farmacogenètica a la pràctica clínica. Per tot això vaig comptar amb la col·laboració del Dr Alberto Borobía, coordinador de la “Unidad de Farmacogenética Clínica” i de Irene Dapia, genetista a càrrec del laboratori de la unitat.

La principal activitat que es va desenvolupar durant la meva estada va ser la determinació del genotip anticipat en poblacions susceptibles de rebre un fàrmac amb marge de seguretat estret, amb risc de reaccions adverses medicamentoses greus.

La majoria de pacients procedien dels serveis de Dermatologia i Digestiu amb diagnòstics de dermatitis atòpica i malaltia inflamatòria intestinal respectivament, amb mala resposta al tractament previ rebut, en els quals es preveia associar al tractament fàrmacs com azatioprina, metotrexat, isotretinoïna o ciclosporina.

Els pacients visitats a la consulta de farmacogenètica són assessorats sobre els resultats del genotip anticipat. Una vegada aclarits els seus dubtes i prèvia signatura del consentiment informat, es procedeix a l’extracció d’una mostra de sang per realitzar l’estudi genètic del polimorfisme en qüestió, segons el fàrmac que es preveu utilitzar. Per això han desenvolupat un bioxip que permet la determinació del genotip de 180 polimorfismes associats a la resposta a fàrmacs.

Els pacients són citats a control coincidint amb la visita al seu metge, entre 2 i 3 setmanes després, per a ser informats dels resultats. En funció del polimorfisme genètic expressat, poden ser metabolitzadors ràpids, normals o lents. Després d’això es fa la recomanació personalitzada de la dosi del fàrmac a rebre. La determinació del genotip també es realitza en forma d’interconsulta als diferents serveis de l’hospital.

L’experiència em va permetre entre altres coses compartir experiències amb investigadors, residents de farmacologia i d’altres especialitats del centre i d’altres hospitals de la Comunitat de Madrid i d’Espanya. També cal destacar l’oportunitat d’assistir a les sessions generals de genètica de l’INGEMM amb ponents de prestigi. Ha estat una experiència enriquidora i amb ganes de repetir.

S’acaba de publicar un article sobre aquesta qüestió que podeu consultar en el següent enllaç:

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cts.12526/epdf

 

Javier Sánchez Polo

Aquesta entrada ha esta publicada en Docència, Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s