L’ESPECIALITAT MIR EN FARMACOLOGIA CLÍNICA


La Farmacologia Clínica és l’especialitat mèdica que avalua els efectes dels fàrmacs en els humans, centrat en els beneficis, els riscs, els costs, i tots els aspectes que inclouen els assaigs que permeten avaluar els fàrmacs, de cara a traslladar tot aquest coneixement a l’activitat assistencial.

A Espanya hi ha aproximadament unes 15 places de Farmacologia Clínica, localitzades principalment a Barcelona i Madrid, però amb centres també a Santander, Alacant o Sevilla. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) ofereix dues places de residents de Farmacologia Clínica.

L’itinerari formatiu de l’HUVH inclou una rotació clínica d’un any i mig (18 mesos): 4 mesos per Medicina Interna, 2 mesos per Urgències, i quatre rotacions de 3 mesos en una especialitat mèdica amb gran ús de fàrmacs, a triar segons les preferències del resident.

Posteriorment, el resident inicia la rotació de Farmacologia Clínica de dos anys i mig (30 mesos) en les següents àrees:

-Farmacovigilància i Farmacoepidemiologia (9 mesos): el resident s’integrarà en el Centre de Farmacovigilància de Catalunya, i durà a terme l’avaluació d’efectes indesitjats notificats mitjançant la Targeta Groga. Alhora, participarà en estudis epidemiològics d’ús de fàrmacs amb el grup de Farmacoepidemiologia.

-Informació i atenció primària (9 mesos): el resident esdevindrà consultor i respondrà a les diferents consultes que es reben al servei, contestant a dubtes sobre eficàcia de fàrmacs, risc de teratogènia, avaluant fàrmacs per a ser inclosos (o no) a la guia farmacoterapèutica de l’hospital, i oferint suport a Atenció Primària.

-Assaigs clínics i recerca clínica (9 mesos): el resident forma part de l’equip del CEIm (comitè d’ètica d’investigació en medicaments) i avaluarà les propostes d’assaigs clínics, així com rotacions a unitats d’assaigs clínics en fase I i unitats de suport metodològic i gestió de la recerca.

-Rotació opcional (3 mesos): el resident podrà completar la seva formació durant 3 mesos en alguna àrea específica que consideri, ja sigui per a profunditzar en coneixements prèviament adquirits o per a iniciar-se en alguna branca de la Farmacologia Clínica que no hagi pogut fer en el centre. Hi ha la possibilitat de fer-la en altres centres d’àmbit nacional o internacional.

I després de l’especialitat…. què? Donat que hi ha una escassa oferta de places durant la residència, som pocs farmacòlegs clínics a Espanya; no obstant, les sortides laborals són àmplies i diverses. Hi ha demanda de farmacòlegs en centres de recerca independents, hospitals, comitès d’ètica, universitats (com a docents i/o investigadors), agències reguladores, atenció primària, indústria farmacèutica, etc. L’especialitat ofereix un gran ventall de possibilitats, segons les preferències de cada persona.

Les jornades de portes obertes de l’HUVH seran el dia 20 de març a les 9 hores. Us hi esperem!

Kristopher Amaro

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s