ROTACIÓ PER FARMACOVIGILÀNCIA

Un cop finalitzada la nostra etapa clínica, una de les rotacions que fem al servei és la de Farmacovigilància, amb les doctores Glòria Cereza i Núria García, a les quals agraïm la seva predisposició a formar-nos, ja que la feina que s’hi exerceix és força (per no dir molt) diferent a l‘activitat que fèiem a la clínica.

Entre les tasques a desenvolupar, una part important és l’avaluació de notificacions de sospita de reaccions adverses amb el sistema de Targeta Groga, de les que n’hi ha un gran volum (és clar, som el nucli de la famacovigilància catalana!). Si teniu inquietud per venir a fer la residència aquí, no patiu, que us en guardem!

Les reaccions adverses s’avaluen segons una sèrie de criteris basats en un algoritme de causalitat centrat en la plausibilitat biològica de la reacció respecte al fàrmac, la seqüència temporal, el coneixement previ de la reacció, etc., es dóna prioritat a les reaccions desconegudes o greus. En un principi pot semblar fàcil, però molts cops et condueix a una extensa recerca bibliogràfica, estudi de vies moleculars, manifestacions clíniques, etc. Tot això fa que sorgeixin temes per a les sessions de farmacovigilància, fer publicacions, pòsters o obrir noves línies d’investigació.

Alguns temes tractats arran de notificacions han estat la hiperprolactinèmia secundària als tractaments per a l’esclerosi múltiple; un cas d’anèmia hemolítica en relació a un mucolític; la sarcoïdosi secundària a inhibidors de les interleucines; la leucoencefalopatia multifocal progressiva pels nous fàrmacs biològics (greu o mortal en alguns casos); una presentació atípica de cetoacidosi diabètica en un pacient amb DM tipus 1 per gliflozines. Per tota aquesta repercussió clínica i diversitat, és molt important el treball en equip amb els altres serveis o centres que ens envien notificacions per poder aportar coneixement i estratègies de prevenció sobre efectes adversos que poden arribar a ser molt greus.

Com podeu veure, la temàtica és molt variada, així que s’acaba estant al dia de medicaments de qualsevol especialitat. En tot aquest procés, hem après a saber on aconseguir continguts actualitzats i vàlids, a sospesar els pes de les publicacions, la importància del domini de l’anglès i com consultar i explotar bases de dades a nivell bàsic.

No cal dir que en aquesta tasca, el fet d’haver estat fent guàrdies a plantes i consultes de medicina, fa que el resident sigui un pilar important i molt útil pel punt de vista més clínic.

Aquesta rotació on prima tant la seguretat, ens ha fet adonar-nos que, així com un cardiòleg estudia les malalties del cor, nosaltres estudiem les malalties esdevingudes per l’ús dels medicaments, contribuint així a la prevenció quaternària.

Judit Riera i Denisse Carpio

Aquesta entrada ha esta publicada en Farmacovigilància, Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s