RECERCA AMB “REAL WORLD DATA”: L’EXPERIÈNCIA A L’IDIAP JORDI GOL

L’ús de les tecnologies de la informació ha canviat de forma important la pràctica diària de l’activitat mèdica. Avui dia, la major part de l’assistència està informatitzada, així com la recerca. En els últims anys s’ha viscut l’impacte de les “real world data”, les grans bases de dades informatitzades que inclouen una àmplia informació sobre els pacients d’una gran població.

L’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol és un centre de recerca a Barcelona que té disponible una base de dades en atenció primària anomenada SIDIAP. SIDIAP inclou la informació provinent de 274 centres d’atenció primària i hospitals de la xarxa ICS de Catalunya, que engloba aproximadament el 80% de la població de Catalunya (uns 5.8 milions de pacients) i un 12% de la població espanyola, des de 2006 fins a l’actualitat. Aquesta base de dades anonimitzada inclou dades demogràfiques dels pacients, codis diagnòstics, dades de prescripció i dispensació de fàrmacs, etc.

Per aquests motius, vaig demanar una rotació voluntària a l’IDIAP per a aprendre a utilitzar la base de dades SIDIAP per a dur a terme estudis amb “real world data”. I què m’hi vaig trobar?

Vaig formar part de la Unitat d’Estudis del Medicament (UEM), un equip multidisciplinar format per metges, farmacèutics, estadístics, tècnics, etc. que realitzen i coordinen una gran quantitat d’estudis, tant aquells que utilitzen la base de dades SIDIAP com assaigs clínics que es fan en Atenció Primària. Vaig participar en diferents fases de múltiples estudis: anàlisi del protocol i de les variables susceptibles de ser incloses a l’anàlisi, discussió dels resultats obtinguts en l’anàlisi estadística, etc. Alhora, vaig participar com a un membre més de l’equip en les reunions mensuals de la Unitat, per a informar de l’estat dels diferents estudis, i sessions per a entendre el funcionament de la base de dades. Finalment, vaig tenir l’oportunitat d’assistir i participar en unes sessions anomenades “Think tank IDIAP”, una sessió breu d’uns 40 minuts amb els membres de tots els equips de l’IDIAP per a fer difusió de les línies de recerca, assistència a reunions rellevants, jornades i congressos, etc.

Va ser una rotació opcional molt profitosa, tant per la docència com per l’excel·lent ambient de treball, on durant la meva estada em van tractar com un membre més de l’equip. Des d’aquí, dono les gràcies a tot l’equip de l’IDIAP, especialment a la UEM!

Kristopher Amaro

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Investigació. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a RECERCA AMB “REAL WORLD DATA”: L’EXPERIÈNCIA A L’IDIAP JORDI GOL

  1. Maria ha dit:

    Un plaer tenir-te a la nostra unitat, gràcies per la teva feina i pels bons moments.
    Una abraçada molt gran!!

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s