ASSISTÈNCIA DELS RESIDENTS A JORNADES SOBRE PRESCRIPCIÓ DE MEDICAMENTS

El passat dia 28 de maig de 2018 es va dur a terme la XVIII Jornada d’Actualització Terapèutica al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, organitzada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i el CatSalut. En aquesta edició de la jornada es van tractar temes d’actualitat d’interès per a molts professionals sanitaris, entre ells, metges d’atenció primària i farmacòlegs clínics. En la primera taula es va parlar sobre l’ús d’antipsicòtics i el seu perfil de seguretat. En una segona taula es van exposar les novetats en el tractament de la insuficiència cardíaca, que és una patologia molt prevalent en atenció primària. En la tercera taula es va parlar sobre el controvertit tema de la vitamina D i les seves indicacions. Atès que en els últims anys s’han publicat nombrosos estudis que suggereixen els beneficis del tractament amb vitamina D en diferents escenaris, ha sorgit l’interès entre els professionals sobre aquesta vitamina. Finalment, en una última taula anomenada “píndoles terapèutiques” es van exposar quatre temes: el tractament de la diabetis, la càrrega colinèrgica, el maneig dels inhibidors de ciclines per al tractament del càncer de mama i una discussió sobre les pautes de tractament antibiòtic. En general podem dir que vam gaudir molt d’aquesta jornada, ja que ens ha aportat la visió dels metges d’atenció primària i altres especialistes en la seva pràctica clínica diària.

També vam assistir a la 10a Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS), que es va celebrar conjuntament amb la 11a Jornada de Recerca de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP), el passat dia 7 de juny de 2018 al CosmoCaixa. Enguany el tema central de la jornada va ser l’ús de les grans bases de dades clíniques per a la recerca en la millora de la salut, ja que és un tema de gran actualitat. A Catalunya disposem d’importants plataformes en creixement al voltant del PADRIS, del SIDIAP i d’altres grans bases de dades que contenen una enorme quantitat de dades clíniques per a la recerca. En aquesta jornada vam poder veure tant la importància d’aquestes bases de dades com els seus reptes i el seu potencial.

Per últim, també vam poder assistir a la I Jornada d’Actualització i Debat de l’Àrea del Medicament que es va dur a terme el dia 20 de juny de 2018 al CaixaForum. Aquesta edició dóna continuïtat a les anteriors jornades sobre despesa farmacèutica organitzades pel CatSalut. Aquesta jornada es centra en temes com la priorització dels medicaments, en base al valor terapèutic i als criteris de cost/efectivitat en l’àmbit de l’atenció especialitzada, i en la sostenibilitat del sistema. També es van debatre els possibles beneficis d’una correcta desprescripció quan els fàrmacs no aporten valor, tant en l’àmbit de l’atenció primària com l’especialitzada. Durant la jornada es van presentar dues pautes d’harmonització terapèutica del CatSalut amb recomanacions sobre els nous anticoagulants orals i el tractament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica. A més es van revisar els documents de consens elaborats pel grup GESIDA (Grupo de Estudio del SIDA) i de la ESMO (European Society for Medical Oncology) per a la priorització de medicaments en funció del benefici aportat.

En resum, podem dir que les qüestions tractades en aquestes jornades i les diferents perspectives presentades han estat un reflex que la feina dels farmacòlegs clínics integra tant temes assistencials com guies farmacoterapèutiques i activitats de recerca.

Carla Sans

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s