34è CONGRÉS INTERNACIONAL DE FARMACOEPIDEMIOLOGIA (ICPE), PRAGA

Aquest passat mes d’agost vaig tenir la fortuna d’assistir, dels dies 24 al 26, al 34th International Congress of Pharmacoepidemiology (ICPE), juntament amb la Dra. Luisa Ibáñez, a qui li dec el meu agraïment per haver-me introduït i guiat en aquest esdeveniment.

A més, els dos dies previs al congrés, es van realitzar uns cursos opcionals amb finalitat docent en els quals es van tractar temes relacionats amb el congrés posterior. Hi havia dos cursos al dia, dividits en matí i tarda, i es podia elegir entre múltiples alternatives solapades. En el meu cas, vaig assistir el primer dia als següents:

  • The Use of Pharmacoepidemiology to Study Rare Diseases during the Lifecycle of Drug Development
  • Using Pharmacoepidemiology Database Resources to Address Drug Safety Research
  • Approaches to Unmeasured Confounders
  • Regulatory Pharmacoepidemiology

Un cop passats el cursos, es van celebrar els actes de benvinguda oficial al congrés, on vaig tenir ocasió de conèixer grans figures de la farmacoepidemiologia, la seguretat i la recerca de medicaments de tots els continents, i poder intercanviar amb ells impressions tant laborals com personals i, perquè no, fer nous amics. El grau de formació de la gent que hi va acudir era molt divers; alguns participants procedien del sector públic i d’altres de la indústria o altres entitats: estadistes, economistes, biòlegs, infermers, farmacèutics, metges i aprenents de farmacologia com jo.

Les ponències van tractar temes innovadors sobre metodologia i dissenys d’estudis, d’anàlisi, linking de bases de dades internacionals, medicina regulatòria i seguretat de fàrmacs per a malalties minoritàries i biosimilars, algoritmes de validació per a explotació de text lliure mèdic, resultats d’estudis amb anticoagulants, antibiòtics i opiacis (com a principals grups terapèutics, entre d’altres), detecció de senyals de farmacovigilància i avaluació del risc-benefici de l’ús de fàrmacs. La part negativa és que hi havia diverses ponències simultànies entre les quals s’havia d’escollir. Finalment, es van fer un parell de sessions plenàries com a Hot Topics del congrés, sobre data mining i intel·ligència artificial aplicats a la recerca mèdica, i sobre els dissenys d’estudis farmacoepidemiològics amb nous usuaris prevalents i incidents de fàrmacs.

Apart del congrés pròpiament, hi va haver temps per a assistir a un sopar amb tots els joves del món de la recerca i a un altre, amb els constituents del grup EuroDURG (grup de recerca europeu destinat a la recerca amb l’ús de fàrmacs), on vam poder gaudir de l’ambient, la música, el menjar i la famosa cervesa de Praga (obligatori fer-ne un tast si hi aneu!), a bon preu. Algunes tardes també vam poder fer turisme per la ciutat, i gaudir del castell, els jardins, el riu Vltava, l’ambient de la ciutat nova, el barri jueu i el mercat de la plaça de la República.

En definitiva, va ser una experiència molt enriquidora no sols d’aprenentatge i innovació, sinó també personal i turística, i encara més, en bona companyia. Així que, és recomanable sense cap mena de dubte!

https://www.pharmacoepi.org/meetings/34icpe/
http://eurodurg2017.net/

Judit Riera

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s