JORNADA DE LA SOCIETAT CATALANA DE DOLOR

El 18 de gener alguns residents vam assistir a la Jornada de la Societat Catalana de Dolor. Els temes que es van presentar aporten novetats tant pel que fa a noves estratègies com en els estudis farmacològics.

De totes les ponències, m’agradaria comentar-ne dues que van ser les que més em van cridar l’atenció.

La Dra Maria Dolores Cárceles, de l’Hospital Clínico Universitario Virgen de la Arrixaca, va comentar aspectes del dolor en nens amb trastorn autista. Aquests nens tenen dificultat en la identificació del dolor; no és que no el sentin, sinó que tenen problemes per expressar-lo, la qual cosa fa que els impedeixi tenir una adequada relació amb el seu entorn. Els resultats dels estudis en nens autistes van determinar que la seva forma de manifestació del dolor provocava alteracions en el seu comportament o estat emocional i, en el pitjor dels casos, s’arribaven a produir autoagressions. Tot això fa que sigui molt important la coordinació entre els familiars i el personal sanitari.

La Dra Anna Coma Fusté, farmacèutica de la regió sanitària de Barcelona, va presentar les dades actuals sobre la prescripció d’opioides a Catalunya. En els últims anys s’ha incrementat l’ús d’opioides en un 60% a causa de l’augment de l’esperança de vida, la pluripatologia, les comorbiditats, els tractaments crònics, etc. També ha augmentat l’ús de combinacions d’opioides amb benzodiazepines. La seva prescripció ha estat majoritàriament a càrrec de metges d’atenció primària, oncòlegs i internistes.

Aquesta Jornada ha complert l’objectiu de conscienciar-nos sobre l’ús excessiu d’opioides i ha fet palesa la necessitat d’aprofundir en molts camps de diferents patologies.

Denisse L. Carpio 

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s