CONGRÉS DE LA “SOCIEDAD ESPAÑOLA DE FORMACIÓN SANITARIA ESPECIALIZADA”: LA PETJADA DE VALL D’HEBRON

A principis de novembre, del dia 6 al 8, es va dur a terme el IV congrés de la Sociedad Española de Formación Sanitaria Especializada (SEFSE) – AREDA, i la XVI trobada nacional de tutors i caps d’estudi de Formació Sanitària Especialitzada (FSE), a Barcelona.

El lema d’aquest any era “Aprenderás Seguro”, amb el doble sentit de la importància de la formació i l’aprenentatge del resident, i a la vegada, la seguretat d’aquest i dels pacients. El programa va estar centrat, per tant, en aquest àmbit, incloent tallers que van versar sobre diferents metodologies docents tant clíniques, com tècniques i emocionals, l’avaluació dels residents, i competències i gestions del tutor vers el resident i els pacients.

El segon dia de congrés, es van presentar els treballs dels assistents en forma de pòsters i comunicacions orals. Vaig tenir la fortuna d’ésser seleccionada per a fer una comunicació oral en temàtica d’avaluació, titulada “la Evaluación Negativa al Final de la Residencia: un vacío sin resolver (de momento)”, que em van tutoritzar la Dra Mònica Rodríguez (cap de docència de l’Hospital Vall d’Hebron i internista) i el Dr Luis Landín (vicepresident del Consell Nacional de Formació Especialitzada i cirurgià plàstic), als quals he d’agrair la seva participació i acompanyament en tot el meu procés.

A la presentació, vaig parlar sobre la constitució, l’any 2017, d’un Grup de Treball amb diferents membres de les comissions nacionals, i jo a més com a representant de residents i de Farmacologia Clínica, a demanda del Consell Nacional d’Especialitats en Ciències de la Salut, per a elaborar una proposta d’examen per als residents que al·legaven a una avaluació final negativa i sol·licitaven un examen extraordinari davant la seva comissió. El contingut d’aquest examen i la seva execució, fins ara, no estaven establerts; aquí radica la importància de l’activitat del nostre grup de treball. La proposta que vam realitzar es troba en procés de ratificació per implementar-la (o no) i incloure-la al Reial Decret.

Finalment, m’agradaria dir que en general al congrés va predominar la participació dels hospitals principalment de Barcelona, Madrid i País Basc. També voldria comentar que hi ha una baixa afluència de residents, pel que penso que en properes convocatòries fóra interessant conscienciar-nos que la SEFSE pot ser un bon punt d’intercanvi d’impressions i activitats entre tutors i residents. Per tant, caldria incrementar la nostra participació, ja que nosaltres també hem de ser part de la nostra formació.

Podeu consultar la meva participació i la d’altres companys al twitter de la Dra Mònica Rodríguez. Cal destacar la del Dr Marcos Pérez i el Dr Jordi Bañeras, de l’Hospital Vall d’Hebron, que van ser premiats com a millors comunicacions amb empat!

Judit Riera

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s