ESTAT ACTUAL DE LES VACUNES ENFRONT DE LA COVID-19

Com a part de les activitats de la Sociedad Española de Farmacología Clínica(SEFC), el 13 de gener de 2021, la Dra Laura Javaloyes, farmacòloga clínica de l’Hospital Puerta de Hierro de Madrid, va presentar el Webinar: Estado actual de las vacunas frente a la COVID-19.

Molts residents, farmacòlegs clínics i professionals sanitaris vam tenir l’oportunitat de conèixer i aprofundir sobre les diferents opcions de vacunes disponibles, els seus mecanismes d’acció, la seva efectivitat i seguretat. També es van tractar aspectes ètics en els quals es van manifestar diferents punts de vista sobre si fer o no obligatòria la vacunació per al personal sanitari o les poblacions de pacients en les quals s’hauria de prioritzar la vacunació.

Segons l’informe de Farmacovigilància del 9 de març de 2021 de l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), fins al 8 de març de 2021 s’havien autoritzat a la Unió Europea tres vacunes enfront de la COVID-19 (Pfizer, Moderna i AstraZeneca), i fins al 21 de febrer de 2021, s’havien administrat a Espanya 3.058.776 dosis de vacunes.

La implementació de la vacunació ha fet ressaltar la importància i l’efectivitat de la farmacovigilància, ja que s’han rebut 6.266 notificacions de sospites de reaccions adverses. Simultàniament, han sortit avaluacions sobre la seguretat de les vacunes, com la realitzada pel Comité para la Evaluación de Riesgos en Farmacovigilància Europeo (PRAC), després de la suspensió temporal i la indicació de reprendre vacuna d’AstraZeneca per notificacions de trombosi venosa cerebral. Es va concloure que no es considera que l’administració d’aquesta vacuna se associï amb un augment del risc global de quadres tromboembòlics en les persones vacunades.

Tots aquests aspectes reflecteixen el procés de creació, avaluació, implementació i vigilància de mesures sanitàries, davant d’una pandèmia que ha posat a prova, en l’àmbit científic, el desenvolupament de vacunes i medicaments en temps rècord. També mostren que davant d’una crisi sanitària poden sorgir aspectes positius, com el treball multidisciplinar enfocat a una finalitat comuna i una població conscient de la importància d’un sistema sanitari sòlid i preparat.

Des del punt de vista de la Farmacologia Clínica, el treball en l’avaluació i la participació en assaigs clínics per a l’aprovació de vacunes i medicaments, així com la farmacovigilància posterior a la seva autorització, són aspectes en els quals la nostra especialitat és, i seguirà sent, de vital importància per a garantir la seguretat dels pacients.

Francesca Filippi-Arriaga

Aquesta entrada ha esta publicada en Farmacovigilància, Formació, General, Investigació, Jornades. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s