LA RESIDÈNCIA EN FARMACOLOGIA CLÍNICA

La Farmacologia Clínica és l’especialitat mèdica que avalua els efectes dels fàrmacs en humans. Se centra en els efectes beneficiosos i els riscos, així com el cost i tots els aspectes dels assaigs que permeten avaluar els fàrmacs, de cara a traslladar tot aquest coneixement a l’activitat assistencial.

A Espanya hi ha aproximadament unes 21 places de Farmacologia Clínica ofertades per 16 unitats docents, localitzades principalment a Barcelona i Madrid, però també amb centres a Santander, Alacant, Sevilla o Canàries. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) ofereix aquest any tres places de residents de Farmacologia Clínica.

L’itinerari formatiu de l’HUVH inclou una rotació clínica d’un any i mig (18 mesos): 4 mesos per Medicina Interna, 2 mesos per Urgències, i quatre rotacions de 3 mesos per una especialitat mèdica en la qual l’ús de fàrmacs és molt elevat, a escollir segons les preferències del resident.

Posteriorment, el resident inicia la rotació de Farmacologia Clínica de dos anys i mig (30 mesos) en les següents àrees:

  • Farmacovigilància i Farmacoepidemiologia (9 mesos): s’integrarà al Centre de Farmacovigilància de Catalunya i avaluarà els efectes adversos notificats mitjançant la Tarjeta Groga. Participarà en les activitats de farmacovigilància de l’hospital en contacte amb els diferents serveis clínics, i en estudis epidemiològics d’ús de fàrmacs amb el grup de Farmacoepidemiologia.
  • Informació i atenció primària (9 mesos): farà de consultor i respondrà les consultes que es rebin al servei, sobre dubtes de l’eficàcia dels fàrmacs, risc de teratogènia, entre d’altres. Ajudarà a l’elaboració d’informes per a la Comissió Farmacoterapèutica (CFT) i la Comissió d’Avaluació de Tractaments en Situacions Especials d’Ús (com els sol·licitats fora de fitxa tècnica). Una altra part de la rotació se centra a conèixer les funcions dels farmacòlegs clínics a l’Atenció Primària (polítiques de medicaments, plans de suport a la prescripció de metges de família…). També participarà en l’elaboració de butlletins sobre terapèutica.
  • Assaigs clínics i investigació clínica (9 mesos): formarà part de l’equip del CEIm (Comitè d’Ètica d’Investigació en medicaments) i avaluarà els protocols d’assaigs clínics. També pot escollir fer rotacions en unitats d’assaigs clínics en fase I i en unitats de suport metodològic i gestió de la investigació.
  • Rotació opcional (3 mesos): podrà completar la seva formació durant 3 mesos a alguna àrea específica que consideri, ja sigui per aprofundir en coneixements prèviament adquirits, o per a iniciar-se en alguna branca de la Farmacologia Clínica que no hagi pogut fer al centre. Hi ha la possibilitat de fer-la a altres centres d’àmbit nacional o internacional.

Una vegada completada la residència, les sortides laborals són àmplies i diverses. Hi ha demanda de farmacòlegs en centres d’investigació independents, hospitals, comitès d’ètica, universitats (com a docents i/o investigadors), agències reguladores, atenció primària i industria farmacèutica. L’especialitat ofereix un ampli ventall de possibilitats, segons les preferències de cada persona.

Si voleu conèixer el nostre Servei o teniu algun dubte, escriviu-nos un correu electrònic a les adreces que trobareu al peu de la nota. Volem que conegueu en què consisteix la nostra especialitat i el nostre servei. Us esperem!

Dades tutor: mosabate@vhebron.ent

Dades de resident: eguillen@vhebron.net

Servei de Farmacologia Clínica – Antiga Escola d’Infermeria – 3ª planta.

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s