LA FARMACOLOGIA CLÍNICA I L’ATENCIÓ PRIMÀRIA

Les rotacions al Servei de Farmacologia Clínica es divideixen principalment en 3 parts de 9 mesos cadascuna. La d’Atenció Primària és part de la rotació en informació sobre medicaments i terapèutica, a fi de conèixer les funcions del farmacòleg clínic a l’Atenció Primària (AP).

L‘any 2021 es va iniciar el conveni per a realitzar com a rotació obligatòria de la nostra formació, 3 mesos a l’Àrea del Medicament de l’Institut Català de la Salut (ICS). El centre de referència és el CAP de Poblenou, on es treballa conjuntament amb metges d’atenció primària i farmacèutics. Els objectius d’aquesta rotació són múltiples entre els quals s’inclouen conèixer les funcions dels farmacòlegs clínics a l’AP, saber l’estructura i les polítiques de medicaments a l’AP de l’ICS i col·laborar en plans de millora de la prescripció dels metges de família. És una rotació molt completa, perquè tant els metges de família com els experts en medicaments realitzen un treball molt extens i en diferents àmbits. Es participa en activitats d’actualització en terapèutica, es posen en marxa plans de millora de la prescripció per a l’AP, s’avaluen nous medicaments, es revisen plans de medicació en pacients institucionalitzats en residències, es responen consultes farmacoterapèutiques i es promou la farmacovigilància a l’AP. A la vegada, es col·labora en un projecte d’investigació sobre terapèutica per a la millora de la prescripció.

A l’AP es disposa d’un programa d’història clínica informatitzada anomenat ECAP. Aquest programa té múltiples eines electròniques creades amb la finalitat de reduir la variabilitat, racionalitzar l’ús de medicaments, garantir una prescripció segura i efectiva, afavorir la continuïtat dels tractaments dels pacients i evitar contraindicacions. Aquestes eines es van actualitzant gràcies al treball realitzat per l’Àrea del Medicament. A destacar:

  • PREFASEG (Prescripció farmacològica segura): serveix per a prevenir problemes relacionats amb l’ús de medicaments, que consisteix en l’activació de determinats avisos en el moment que es dona d’alta un nou tractament.
  • Self-Audit : facilita la revisió sistemàtica de la medicació i identifica aquells pacients que poden tenir algun problema relacionat amb la medicació, ja sigui per duplicitats terapèutiques, fàrmacs contraindicats per a la patologia de base del pacient, medicació desaconsellada per l’edat avançada, durades de tractament inadequades, contraindicacions per alteracions de la funció renal o hiperpotassèmia, polimedicats, etc.
  • Guia terapèutica electrònica: mostra els tractaments estandarditzats basats en l’evidència científica dels problemes aguts de salut més freqüents.

A més, el ComptaGotes, un butlletí d’actualització terapèutica, s’elabora per a mantenir actualitzats els metges d’AP, i se centra en la revisió de múltiples revistes mediques, com una selecció d’articles que es consideren d’interès, els quals es resumeixen en aquest butlletí. Com a residents participem en la seva elaboració.

De fet per tot això, en l’AP es rota per les 3 àrees principals de Farmacologia Clínica:

  • Farmacovigilància i Farmacoepidemiologia
  • Informació sobre medicaments
  • Assaigs Clínics i investigació

Emilie Anderssen Nordahl

Aquesta entrada ha esta publicada en Formació, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s