La residència

En el Servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron hi ha acreditades i ofertades 4 places anuals per a la formació de residents. És el centre espanyol amb més places acreditades de formació en aquesta especialitat. Fins ara, al servei s’hi han format 91 especialistes.

Què aprendràs?

L’especialització dura 4 anys. Durant la residència t’aniràs familiaritzant amb el complex entorn del medicament: la constant publicació d’estudis, comercialització de nous medicaments, alertes d’agències reguladores per qüestions de toxicitat, dubtes sobre la relació cost-efectivitat dels fàrmacs aprovats… També aprendràs:

  • A avaluar possibles efectes indesitjats a medicaments i el funcionament del Sistema Espanyol de Farmacovigilància.
  • A planificar, dissenyar, portar a terme i analitzar estudis sobre com s’utilitzen els medicaments en la pràctica clínica.
  • Els criteris per revisar els aspectes ètics i el mètode dels assaigs clínics que es presenten al Comitè Ètic d’Investigació Clínica.
  • A proporcionar informació sobre medicaments i terapèutica de manera acurada, i independent d’interessos comercials: interconsultes, informes, sessions, etc.
  • A identificar i valorar de manera rigorosa els estudis i altres documents sobre medicaments.

Naturalment, durant la formació, adquiriràs l’experiència i la formació clínica necessàries per a fer aquestes activitats.

Programa formatiu

En la següent imatge hi pots veure quins són els trets fonamentals del pla de formació de l’especialitat. L’ordre en què es fan les rotacions que vénen després del període clínic varia per a cada resident.

ProgramaFormacioMIR

Període clínic Adquiriràs experiència i formació clínica en Medicina interna, Cardiologia i altres especialitats, en funció de les teves preferències. Integració total en la dinàmica dels serveis clínics de l’hospital on s’estigui rotant durant els 18 mesos de formació clínica.
Informació sobre medicaments Rebràs formació en activitats d’informació de medicaments. Adquiriràs les habilitats necessàries per respondre una interconsulta sobre terapèutica o fer informes d’avaluació de medicaments per a comissions de l’hospital: cerca bibliogràfica, lectura crítica d’articles i aplicació dels coneixements a casos o situacions concretes.
Farmacovigilància A la rotació per farmacovigilància et podràs formar en temes de toxicitat de medicaments en el Centre de Farmacovigilància de Catalunya. Participaràs en l’avaluació de casos concrets de sospites d’efectes indesitjats i podràs conèixer el funcionament del Sistema Español de Farmacovigilancia i com es gestionen possibles senyals. També podràs rebre formació en el seguiment /farmacovigilància d’assaigs clínics i altres estudis.
Assaigs clínics A assaigs clínics participaràs en les activitats del CEIC (Comitè Ètic d’Investigació Clínica) amb l’avaluació de protocols d’assaigs clínics que es proposin fer a l’hospital: la metodologia del projecte, aspectes ètics, el tipus d’informació que es donarà als pacients que hi participin, etc, així com les incidències que hi hagi durant la seva realització. Es preveu l’opció que durant 2 mesos et formis en assaigs clínics de fase 1, en voluntaris sans, en un altre centre.
Estudis d’utilització de medicaments A estudis d’utilització de medicaments participaràs en alguns aspectes de projectes de recerca relacionats amb el seguiment de l’ús de medicaments en la pràctica real, ja sigui en el disseny de protocols, la recollida i/o l’anàlisi dels resultats.
Atenció primària A la rotació per atenció primària et formaràs i podràs participar en l’activitat d’un farmacòleg clínic d’aquest àmbit de treball. Podràs respondre consultes sobre terapèutica, participar en sessions de terapèutica per a metges de família i revisar protocols assistencials.
Període opcional Hi ha un període opcional per completar la formació en una àrea del teu interès, al propi servei o a fora (Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios, Centre Cochrane, altres centres europeus de farmacologia clínica, etc).

Per conèixer més detalls, pots descarregar els següents documents:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s